Αποσπασματικές σκέψεις. Μουσικές πάντα!

Ανωνύμου στα τέλη του 12ου αιώνα μετά χριστόν «A l’entrada del temps clar», με αυτό ξεκινούμε την εκπομπή, ενώ ακολουθεί μια υπέροχη ερμηνεία στο «Sitot me soi» του Folquet de Marselha (1180-1231)

Τρίτη, έρχεται η εισαγωγή του «L’ Italiana in Algeri» – σας θυμίζει κάτι ο τίτλος; «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη»- του Gioachino Rossini (1792-1868)

Μετά την έντονη μουσική του Rossini, ακούμε μια πιο σκεπτική, αν μπορούσαμε να πούμε, μουσική. Antonio Vivaldi (1678 – 1741) και » Sonata No. 5 σε E minor, RV40 – I. Largo»

«Favus distillans» της «Hildegard von Bingen«, είναι το επόμενο άκουσμά μας.

Αμέσως μετά, ακολουθεί το «Piano Concerto No. 2 σε B flat major, Op. 83. Allegro non troppo» του Johannes Brahms

Στο επόμενο video ο Arthur Rubinstein (1887 – 1982) ερμηνεύει Franz Liszt (1811 – 1886) στο Mephisto Waltz No.1. Τα Mephisto Waltz, είναι τέσσερα waltz, που συνετέθησαν από τον Liszt στα 1859-62, 1880–81, 1883 και 1885. Τα Νο 1-2, γράφτηκαν για ορχήστρα, ενώ μετεγράφησαν, αργότερα για πιάνο, πιάνο ντουέτο και δύο πιάνο, ενώ τα 3 και 4, μόνο για πιάνο. Το πλέον γνωστό είναι το Νο1 και εδώ μας το ερμηνεύει ο Rubinstein

Εδώ η Alice Sara Ott ερμηνεύει, επίσης, Liszt και ακούμε La Campanella*

Λεπτομέρεια του βιβλίου

*Στα Ιταλικά «La Campanella», σημαίνει η μικρή καμπάνα και είναι το παρατσούκλι που δόθηκε στην τρίτη από τις έξη «Grandes études de Paganini» («Grand Paganini Études») S.141 (1851), που συνετέθησαν από τον Liszt. Αυτό το έργο είναι μια αναθεώρηση της παλαιότερης έκδοσης του 1838, των «Études d’exécution transcendente d’après Paganini», S. 140, μιας μελωδίας που προέρχεται από το τελικό μέρος του Niccolò Paganini’s Violin Concerto No. 2 σε B minor,όπου -για την ενίσχυση της μελωδίας- είχε χρησιμοποιηθεί και ένα μικρό καμπανάκι.

Είναι, πλέον, γνωστό πως το YouTube, κατάντησε αφόρητο με τις διαφημίσεις και πρέπει, κάποιες φορές, να ξαναφορτώνουμε τη σελίδα προκειμένου να τις αποφύγουμε. Αλλά να διαφημίζει Ουκρανές, όπου κάνοντας subscribe, μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού μαζί τους, έ, αυτό πια, είναι απαράδεκτο!

Αυτά για σήμερα, φίλοι μου!

Mail επικοινωνίας, vromikesskepsis@yahoo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s